Moussaka

Moussaka

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Bewaartijd: 3 dagen
Totale tijd: 1 uur
Porties: 1 persoon
calorieën: 689kcal

Ingrediënten

  • 0,25 stuk aubergine
  • 200 g voorgesneden en gekookte aardappelen
  • 10 g harde schapenkaas
  • peper, zout, nootmuskaat, komijn, kaneel, paprikapoeder, cayennepeper

Vleessaus

  • 125 g lamsgehakt
  • 0,5 teentje look
  • 0,25 stuk sjalot
  • 125 g tomaten
  • 1 stuk wortelen
  • 2 g tomatenconcentraat
  • 20 ml rode wijn

Kaassaus

  • 7,5 g bloem
  • 7,5 g boter
  • 175 ml melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de aubergine in plakken. Leg deze op een schotel en strooi hierover zout zodat het vocht hieruit kan trekken. Dep het zout en vocht eraf voordat je de aubergine gaat gebruiken.
  • Snijd de sjalot fijn en pers de look. Snijd de wortelen fijn.

Vleessaus

  • Stoof de wortel, ui, en look aan. Voeg tomatenpuree en laat even mee bakken. Voeg rode wijn toe. Voeg tomaten toe. Kruid met peper, zout, komijn, kaneel.
  • Bak het gehakt en voeg dit toe aan de tomatensaus. Laat 10 minuten pruttelen tot de saus dikker is en alle smaken zijn losgekomen.

Witte saus

  • Smelt de boter in een kookpot. Voeg de bloem toe en laat even sudderen, blijf ondertussen roeren. Voeg al roerend een scheut melk toe. Laat het mengsel indikken en voeg dan beetje bij beetje al roerend de rest van de melk toe. Neem de pot van het vuur als de saus is ingedikt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Bouw de moussaka op

  • Smeer de bodem van je ovenschotel in met een dunne laag kaassaus. Leg hierop de voorgekookte aardappelen. Voeg een laag vleessaus toe en daarop schijfjes aubergine. Eindig met een laag kaasaus. Werk af met geraspte schapenkaas.
  • Plaat de moussaka voor 15 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven.
Variatiemogelijkheden: Je kan ook in de witte saus extra kaas toevoegen.
Vegetarisch: Vervang het lamsgehakt door quorn.
Bewaren: Bewaar in de koelkast.
Opwarmen: Warm op in de microgolfoven.
Serveren: Serveer warm.
Invriezen: Dit recept kan je invriezen.

Nutrition

energie: 689kcal | koolhydraten: 83g | eiwitten: 31g | vetten: 27g | waarvan verzadigde vetzuren: 13g | natrium: 1309mg | vezels: 13g | waarvan suiker: 31g
Wil jij graag meer recepten?Download ons gratis mini meal prep kookboek
Tags: No tags

Comments are closed.