10 tips om snel te koken en meer tijd voor jezelf te creëren

Het probleem van de eeuw: druk, druk, druk. Heeft iedereen hier tegenwoordig geen last van en dat is heel normaal. Bij BIBI willen wij je graag helpen. Hoe komt het nu dat elke dag in de keuken staan zo moeilijk is. Wij geven je 10 tips mee om sneller te koken. 

Hoe komt het dat eten afhalen of bestellen zo gemakkelijk is

Omdat elke avond koken zo moeilijk is geworden. De vrouw aan de haard is voltooid verleden tijd. Vroeger stond het eten klaar als man en kinderen thuis kwamen. Nu komt een gemiddeld gezin laat thuis en moet de volledige avondroutine nog op gang komen. Hobby’s, eten maken, sporten, huishouden runnen,… ⁠
De voedingsindustrie heeft hierop duidelijk ingespeeld en in de supermarkt vind je dan ook veel kant-en-klare maaltijden. Heel gemakkelijk, maar niet altijd even lekker en gezond.⁠

De maatschappij veranderd

Elke dag uren in de keuken staan kost veel tijd. Tijd die we niet altijd hebben of die we anders willen indelen. Vind je gezond en lekker eten belangrijk, maar heb je weinig tijd? Dan moet je manieren zoeken om snel te koken. Voel je ook niet schuldig als je geen uren in de potten staat te roeren, onze maatschappij is nu eenmaal veranderd. We leven op een andere manier dan pakweg 30 jaar geleden. Je kan perfect lekker en gezond koken met weinig tijd. 

Tips om snel te koken

Hieronder geven we 10 tips hoe je snel kan koken.

  1. Neem je agenda erbij

Hiermee begint het want je agenda bepaalt hoeveel tijd je hebt. Bekijk eerst wanneer je niet thuis eet en daarna beslis je welke dagen je weinig tijd hebt om te koken. Zo kan je zien waar je wel gaatjes in de agenda hebt om te koken.

2. Stel een weekmenu samen

Het klinkt totaal niet sexy maar het is echt noodzakelijk om efficiënt te koken. Op basis van je agenda kan je dan de weekmenu opstellen.

3. Doe 1 keer boodschappen 

Als je een weekmenu hebt opgesteld moet je ook maar 1 keer boodschappen doen. Alweer tijd uitgespaart want elke dag naar de winkel gaan daar verlies je super veel tijd mee. 

4. Maak op 1 moment verschillende gerechten

Elke dag koken betekent ook elke dag afwassen, opruimen, de vaatwas inladen, de vaatwas uitladen, je ingrediënten klaarnemen,… wanneer je op 1 moment meerdere gerechten klaarmaakt dan moet je dit ook maar 1 keer doen. 

5. Gebruik je diepvriezer

De diepvriezer is één van onze favoriete uitvindingen want het is een echte lifesaver als je drukke periodes hebt. Hou is een diepvries-kookdag daarmee bedoel ik: maak enkele gerechten die je kan invriezen en zo heb je meteen voor enkele dagen eten. Je bent jezelf iedere keer dankbaar.

6. Gebruik voorgesneden ingrediënten

Je koopt toch ook geen volledige ham en versnijdt die thuis zelf? Voorgesneden groenten zijn gemakkelijk en je bespaart er zoveel tijd mee.

7. Laat je gezinsleden helpen 

Samen is leuker dan alleen en je hebt meteen quality time met je partner en/of kids. Ben je single? Nodig een vriend of vriendin uit en kook samen. Je gaat met twee veel sneller als alleen. 

9. Maak koken gezellig en leuk 

Dansen en zingen tijdens het koken maakt het zoveel leuker en de tijd zal voorbij vliegen. Wil je graag iets bijleren? Dan kan je ook naar een podcast luisteren. 

10. Zoek lekkere recepten

Lekker eten daar kan je toch de hele dag naar uitkijken. Herken je het gevoel dat je ‘s avonds je lievelingseten gaat eten? Wat als je dat nu eens elke dag kan hebben? 

Tags: No tags

Comments are closed.